Nyheter

Brunmålas veterinärer

Vårt team består av rutinerade veterinärer som alla är anslutna till Svenska Veterinärförbundet

 

Leg. vet. Johanna Almerén (Specialist i hästens sjukdomar)

Johannas hjärta klappar för hästar både på jobbet och på fritiden – hon har haft flera egna dressyrhästar, men även hjälpt till att utbilda andras hästar. Efter veterinärexamen vid Sveriges lantbruksuniversitet 2008 jobbade hon i drygt tre år som distriktsveterinär i Eskilstuna; där hon även jobbat som veterinärassistent under studietiden. 2011 tog Johanna en anställning på Strömsholm hästsjukhus, vilket gett henne stor erfarenhet av akutsjukvård, utredningar inom medicin så väl som ortopedi och hon utvecklade även ett speciellt intresse för hästar med ögonproblem. Sedan 2016 kan hon dessutom titulera sig Specialist i hästens sjukdomar. Johanna är ansluten till ISELP (en internationell specialistutbildning i hästens rörelseapparat). På Brunmåla arbetar Johanna ffa med ortopedi, och tycker ridproblem och problem i kotpelaren är extra intressant. Därtill tar hon även hand om de flesta medicinutredningar.

 

Leg. vet. Lena Brask (Specialist i hästens sjukdomar)

Allt startade på Malmö ridklubb där Lena började sitt hästintresse. Under tonåren blev det inriktning mot dressyr och hon satsade på en tjänst som hästskötare. Men veterinärdrömmarna startade när hon arbetade som assistent till Lars Ljungberg på Jägersro hästklinik.

Lena tog veterinärexamen 1994 sedan dessa har hon jobbat på de stora hästsjukhusen i Sverige. Hon har specialistkompetens i hästens sjukdomar och ett extra intresse för ortopedi. Hon har under många år varit en del av Beridna högvaktens veterinärvård, som vi är väldigt stolta över. På fritiden går all tid åt till rottweilervalpen Inez.

 

Dr. med vet. Bengt Ronéus

Bengt Ronéus är en av Sveriges mest välmeriterade hästkirurger och en av pionjärerna inom artroskopi. Han blev veterinärmedicine doktor redan på 80-talet och är den första svenska veterinären att erhålla europeisk specialistkompetens med diplomatstatus (ECVS) inom kirurgi. Efter många år på hästklinikerna vid SLU och ATG startade han Mälarens Hästklinik tillsammans med partners och drev den mellan 1996 och 2012. I över 30 år har Bengt arbetat med artroskopiteknik i hästens leder, och är idag en uppskattad konsultkirurg vid flera hästkliniker i Skandivanien. Bengt har hästar i blodet och växte upp i en familj som fött upp ett stort antal högklassiga travhästar. Idag bor han på en gård med skogs- och jordbruk utanför Uppsala där han kombinerar sina fritidsintressen jakt och flugfiske med ett par inte alltid så framgångsrika golfrundor.

 

 

Leg. vet. Ingela Liwång (Specialistkompetens i hästens sjukdomar) 

Efter att 1976 ha tagit min veterinärexamen vid Veterinärhögskolan i Stockholm, arbetade jag i 2 ½ år med smådjur och häst vid Veterinärhögskolan som då flyttat till Uppsala. I september 1979 startade AB Trav o Galopp 5 st utbildningstjänster för veterinärer som ville specialisera sig på häst. Jag fick en av dessa tjänster. Det innebar att jag fick möjlighet att under 2 år dels arbeta på olika avdelningar på Veterinärhögskolan men också att under utmärkt handledningarbeta på flera hästkliniker och hästsjukhus runtom i Sverige.

När denna tjänst var slut 1981 fick jag klinikchefstjänsten vid ATGs hästklinik Täby, som just byggts vid Täby Galopp bana. Kliniken byggdes ut och verksamheten ökade genom åren från en veterinär till som mest 4 veterinärer. Evidensia djursjukvård som förvärvat kliniken 2014 av ATG, beslutade att den skulle läggas ner maj 2017 i samband med exploateringen av marken för det stora lägenhetsbyggprojektet “Täby Park”. Under åren på ATGs hästklinik var ca en tredjedel av patienterna galopphästar och två tredjedelar ridhästar. Sedan september 2017 finns jag ett par dagar i veckan på Brunmåla.Specialistkompetens i hästens sjukdomar (1998) Vidareutbildad i veterinär akupunktur (2000) och veterinär kiropraktik (2005 – 2006). Specialintressen hältor, ryggproblem, röntgen och ultraljud.

 

Dr. med vet. Cosima Von Saldern

Uppväxt i en veterinärfamilj har Cosima en gedigen erfarenhet sedan barnsben. Efter utbildning i Budapest (1998–2000) och Tierärztliche Hochschule Hannover (2000–2003) arbetade hon för dr Hans-Georg Stihl i Schweiz. Hon har även två externship hos prof. Denoix i Frankrike och hos dr. Paul Thorpe, specialist inom hästkirurgi, i USA. Mellan 2007-2019 arbetad Cosima med ultraljud som specialområde på Björn Noltings klinik utanför Köln. Nu är hon delägare i egen klinik i Tyskland. Cosima är medlem i ISELP, AAET och har flera uppdrag för internationellt erkända ryttare. Hon är dessutom FEI-behandlande veterinär och har varit hos oss på Brunmåla sedan 2007.

 

Leg. vet. Helena Treffenberg Pettersson  (Specialist i hästens sjukdomar)

Specialistkompetens i sjukdomar hos häst. Röntgen, ultraljud, MRT (magnetresonastomografi) , DT (datortomografi) och scintigrafiundersökningar på häst med specialintresse MRT häst.

 

Leg. vet. Odontolog Elisabeth Mandorf (Specialisering inom hästens tänder och munhåla)

Elisabeth är hos oss och tar hand om patienternas tand relaterade problem samt underhåll.

 

Dr. med vet. Björn Nolting (1961-2021)

Ända sedan examen från Tierärztliche Hochshule Hannover 1988 har Björn varit ett eftertraktat namn i veterinärkretsar. Efter att ha arbetat med dr Peter Cronau startade han egen praktik i Müggenhausen utanför Köln. I mer än tio år har Björn också varit veterinär för tyska hopp- och dressyrlandslaget. Idag delar han sin tid mellan Brunmåla och sin hästklinik Pferdeklinik Leichlingen, en klinik som vi har ett nära samarbete och stort utbyte med.