Den personliga kliniken med de stora möjligheterna

Helst av allt vill vi att din häst ska vara frisk. Hela tiden. Men om skadan ändå dyker upp är det viktigt att få snabb vård – och rätt vård. När du kommer med din häst till oss på Brunmåla kan du känna dig trygg i att din bästa vän får rätt vård från början. Och att vi ser till både detaljerna och det som blivit Brunmålas kännetecken: helheten.

Brunmåla grundades 1994 av familjen Brunstedt och sedan dess har många hovar trampat på markerna. Stallet och anläggningen, som idag har 20 boxar, blev snabbt en naturlig samlingsplats, och vi har haft förmånen att få ta hand om många duktiga hästar och ryttare i våra inackorderingsstall. Fram till 2003 tävlade vi på nationell nivå i hästhoppning, och intresset för omvårdnad och hållbar utveckling av hästar har alltid utgjort en stor del av Brunmålas verksamhet. Efter en envis hälta på en av våra hästar introducerades vi för veterinären Björn Nolting – vilket visade sig vara en riktig lyckoträff. Samarbetet fördjupades och snart kom tankarna på en egen praktik. Den 1 maj 2005 startad det som idag är Brunmåla Hästklinik – ett unikt samarbete mellan en entreprenörsfamilj och en av världens främsta hästveterinärer. Hösten 2014 slog vi upp portarna till en ny, stor anläggning som gör Brunmåla till en fullskalig hästklinik med operationsavdelning för dagkirurgi. Vår ambition är att fortsätta vara bland de allra bästa inom modern hästvård – och vi kommer fortsätta erbjuda samma familjära omsorg och omtanke när du låter oss ta hand om din allra bästa vän.

 

Du hittar oss i Täby utanför Stockholm. På gården finns, förutom kliniken, ett stall, ridhus och en stor utebana. Vi kan erbjuda temporär uppstallning i stora uteboxar. För våra långväga gäster finns fina övernattningsmöjligheter hos vår granne Såstaholm Hotell & Konferens.

Teamet på Brunmåla Hästklinik

Johanna Almerén, Brunmåla
Johanna Almerén

Leg. Veterinär – Ortopedi, Internmedicin (Specialist i hästen sjukdomar)

Efter veterinärexamen vid Sveriges Lantbruksuniversitet 2008 jobbade hon o drygt tre år som distriktsveterinär i Eskilstuna. 2011 började Johanna jobba på Strömsholm Hästsjukhus, vilket gett henne stor erfarenhet av akutsjukvård och även utredningar inom medicin såväl som ortopedi. Sedan 2016 kan hon titulera sig som Specialist i hästens sjukdomar. Johanna är ansluten till ISELP (en internationell specialistutbildning i hästens rörelseapparat). På Brunmåla jobbar Johanna framförallt med ortopedi och tycker ridproblem samt problem i rygg- och halskotpelaren är extra intressant. Därtill tar hon hand om de flesta medicinutredningarna.

Lena Brask

Leg. Veterinär – Ortopedi, Kirurgi (Specialist i hästens sjukdomar)

För Lena startade veterinärdrömmarna när hon arbetade som assistent till Lars Ljungberg på Jägersro Hästklinik. Lena tog veterinärexamen 1994 och sedan dess har hon jobbat på de stora hästsjukhusen i Sverige. Hon har specialkompetens i hästens sjukdomar och ett extra intresse för ortopedi. Hon har under många år varit del av Beridna högvaktens veterinärvård, som vi är väldigt stolta över. På fritiden går mycket tid åt till de franska bulldoggarna Ebbot och Greta.

Bengt Roneus

Dr. med. Veterinär – Kirurgi (senior) (Europeisk specialist i hästkirurgi – Dipl. ECVS)

Bengt Roneus är en av Sveriges mest välmeriterade hästkirurger och en av pionjärerna inom artroskopi. Han blev veterinär veterinärmedicine doktor redan på 80-talet och är den första svenska veterinären att erhålla europeisk specialistkompetens med diplomatstatus (ECVS) inom kirurgi. Efter många år på hästklinikerna vid SLU och ATG startade han Mälarens Hästklinik tillsammans med partners och drev den mellan 1996 och 2012. I över 30 år har Bengt arbetat med artroskopiteknik i hästens leder, och är idag en uppskattad konsultkirurg vid flera hästkliniker i Skandinavien.

Tamás Tóth

Leg. Veterinär – Kirurgi (Europeisk specialist i hästkirurgi – Dipl. ECVS, Specialist i hästens sjukdomar)

Tamás tog veterinärexamen år 1998 och har många års erfarenhet av kirurgi på häst då han under en lång tid har arbetat på flera stora djursjukhus och hästkliniker i Sverige. Han har även forskat inom sårläkning och några av hans främsta intresseområden är artroskopi, laparoskopi, kolik och frakturkirurgi samt ingrepp i övre luftvägar.

Ingela Liwång

Leg. Veterinär – Ortopedi (senior) (Specialist i hästens sjukdomar)

Ingela tog sin veterinärexamen 1976 från Veterinärhögskolan i Stockholm. Efter det arbetade hon några år med smådjur och häst vid Veterinärhögskolan som då flyttat till Uppsala. 1979 påbörjade Ingela sin utbildning för att specialisera sig på häst. 1981 började hon arbeta som klinikchef vid ATG:s hästklinik vid Täby Galopp. Sedan september 2017 finns hon på Brunmåla. Ingela är även specialist i hästens sjukdomar (1998), vidareutbildad i veterinär akupunktur (2000) och veterinär kiropraktik (2005 – 2006). Hennes specialintressen är hältor, ryggproblem, röntgen och ultraljud.

Helena Treffenberg Pettersson

Leg. Veterinär – Ortopedi, Radiologi (Specialist i hästens sjukdomar)

Helena har jobbat på den bilddiagnostiska kliniken på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och jobbade där uteslutande med hästar, vilket ger henne en unik kunskap och erfarenheten inom bilddiagnostik på just häst. Helena kan vid behov hjälpa de andra veterinärerna med avläsning av röntgenbilder samt svåra ultraljudsundersökningar. Hon kan även läsa av bilder tex inför hästköp och hon är van vid att bedöma bilder för second opinion vid rättstvister.

Anna Tell Thurén

Leg. Veterinär – Odontolog (Specialist i hästens tänder/munhåla, Specialist i hästens sjukdomar)

Anna tog examen från veterinärhögskolan i Uppsala 2004. Sin veterinära bana började hon hos Distriktsveterinärerna i Linköping 2003 och 2005 påbörjade hon sin specialistutbildning vid ATG Hästkliniken i Mantorp. Hon blev specialist i hästens sjukdomar 2009 och har också en vidareutbildning i veterinär kiropraktik. Hon är examinerad Odontolog (specialist i hästens tänder och munhåla) och sedan 2020 är hon även Fellow Member i Nordic College of Equine Dentistry (NCED). Anna har även verkat som instruktör inom vidareutbildningen för veterinärer i hästtandvård vid SLU. 2010 flyttade hon till Stockholm och började då på Evidensias Hästklinik i Täby. Sedan 2020 jobbar Anna på Brunmåla.

Cosima Von Saldern

Dr. med. Veterinär

Uppväxt i en veterinärfamilj har Cosima en gedigen erfarenhet sedan barnsben. Efter utbildning i Budapest (1998–2000) och Tierärztliche Hochschule Hannover (2000–2003) arbetade hon för dr Hans-Georg Stihl i Schweiz. Hon har även två externship hos professor Denoix i Frankrike och hos dr. Paul Thorpe, specialist inom hästkirurgi, i USA. Mellan 2007–2019 arbetad Cosima med ultraljud som specialområde på Björn Noltings klinik utanför Köln. Nu är hon delägare i egen klinik i Tyskland. Cosima är medlem i ISELP, AAET och har flera uppdrag för internationellt erkända ryttare. Hon är dessutom FEI-behandlande veterinär och har varit hos oss på Brunmåla sedan 2007. Idag kommer Cosima till vår filial i Skåne ca 1 gång/månad.

Julius Wegert

Dr. Leg. Veterinär – Specialiserad i hästmedicin, ortopedi och kirurgi

Dr. Wegert är specialiserad i hästmedicin, ortopedi och kirurgi. Julius grundade kliniken Tierklinik Lüsche i Tyskland och var verksam där i 20 år, men har nu egen ambulerande verksamhet med kunder i Tyskland, Belgien, Nederländerna, Danmark, Norge och Sverige. Julius Wegert har ett fokus på hästens rörelseapparat samt sportmedicin. Han kommer till Brunmåla ca 1 gång/månad.

Sara Ottosson

Operativ Ansvarig – leg. Djursjukskötare

Sara började hos oss i augusti som operativ ansvarig.

Jessica Hassel

Hovslagare

Jessica tog examen vid hovslagarskolan 1999 och erhöll i samband med detta ett stipendium som tog henne till USA för vidareutbildning. Hon har även avlagt Svenska Gesällbrevet 2004 och SHF fortbildningsexamen 2009. Samt är av Jordbruksverket Godkänd hovslagare sedan 2009. Jessica har även jobbat som examinator för Gesällbrevet och vid hovslagarutbildningarna runt om i landet. Hästintresset började tidigt där det senare blev dressyr på högre nivå. Jessica har dock i dagsläget inga egna hästar utan försöker lägga allt fokus på hovar, familjen och två hundar.

Fredric Kamensky

Hovslagare

Fredric har växt upp bland hästar och har tävlat hoppning till och med svår klass med tre SM medaljer i bagaget. Han har varit intresserad av hovslageri så länge han kan minnas. Som 16-åring började Fredric sko sina egna hästar under uppsikt av sin mentor och något år senare bestämde han sig för att satsa fullt ut på hästar både inom hovslageri och hoppning. Idag är Fredric av Jordbruksverket godkänd hovslagare och har lagt hoppningen på hyllan för att kunna satsa fullt ut på hovslageriet.

Andreas Lord

Hovslagare

Andreas är utbildad hovslagare och har gått som lärling åt Jessica Hassel. Han är under utbildning för att bli godkänd hovslagare via jordbruksverket. Han lever häst och bor på gård, där han tillsammans med sin fru har en liten skalig uppfödning av rid-/hopphästar. På gården bor även dvärggetter, hundar och katter. Andreas har en förmåga att få hästen lugn och bygger snabbt upp förtroende.

Lena Karlsson

Leg. Djursjukskötare, Anestesisjuksköterska

Lena har haft ett brinnande hästintresse större delen av sitt liv. Hon utbildade sig till ridinstruktör 1988 och har sedan dess lärt små och stora att rida! Hon började arbeta som djurvårdare år 2000 och fick sin legitimation som djursjukskötare år 2014. Under sin sköterskekarriär har Lena jobbat på bland annat ATG, UDS och sedan sommaren 2017 arbetar hon på Brunmåla. På fritiden delar hon hästintresset med sin dotter men följer även med sonen på motorsporttävlingar runt om i landet.

Carin ”Caisa” Lindh

Leg. Djursjukskötare, Anestesisjuksköterska

Caisa började sin yrkeskarriär som undersköterska på Huddinge Sjukhus operationsavdelning. Hon kom där i kontakt med docent Torsten Wredmark som utbildat docent Gunnar Nilsson på artroskopier. Detta ledde till att hon 1990 började jobba för Gunnar Nilsson på Solvalla och assisterade där på operationsavdelningen. Under några år delade Caisa sin tid mellan Solvalla och Huddinge. Hon har även arbetat på Arninge Djurklinik under en period. Sedan våren 2019 arbetar Caisa på Brunmåla som legitimerad djursjukskötera och assisterar även på våra operationer där hon ansvarar för narkosen. Familjen består av man, dotter, två hästar, två jakthundar samt två katter.

Jörn Heggernes

Djurvårdare

Jörns hästintresse startade på travbanorna i Norge. Det ledde honom till att börja på Norges Veterinärhögskola som djurskötare under det glada 80-talet. Men travintresset fanns kvar – via en anställning hos Gunnar Eggen som hästskötare, lockades han till Sverige och Stig H Johansson, där han arbetade för travkusken fram till 2003. Därefter började han på ATG Hästkliniken där han arbetade som djurvårdare fram till 2017 då han började hos oss på Brunmåla.

Zandra Hansson

Djurvårdare

Zandra har arbetat i ett flertal stall både i Sverige och utomlands och även hunnit med att studera till Dietist på Umeå universitet. Zandra jobbade som stallchef i ett inackorderingsstall innan hon hösten 2021 började på Brunmåla som djurvårdare.

Kristina ”Kicki” Sidenborn

Leg. Kiropraktor

Efter gymnasiet åkte Kicki till Grenoble för franska-studier på universitetet som fortsatte här i Sverige. Under ca 6 års tid jobbade hon sedan på Yvonne Lin´s workout som instruktör, administratör, städare, osv. Då intresset för kroppen alltid funnits för Kicki sökte hon till Kiropraktor utbildningen på Skandinaviska Kiropraktor Högskolan i Solna. Det dröjde dock ytterligare 15 år, varav 12 på Polisen som ansvarig för gym, gruppträning, föreläsningar m.m., innan Kicki kunde uppfylla drömmen att bli djurkiropraktor. Den utbildningen genomfördes under fem månader i Tyskland. Hon arbetade sedan bland annat med Ingela Liwång på ATG kliniken i Täby. Sedan 2011 arbetar Kicki själv som instruktör på skolan i Tyskland. Sedan våren 2019 kommer hon till Brunmåla några dagar i veckan.

Charlotte Dillner

Leg. Sjukgymnast

Charlotte tog examen som Leg. Sjukgymnast år 2000 och har vidareutbildningar i Idrottsmedicin, OMT (Ortopedisk manuell terapi), akupunktur och veterinärmedicin. Sedan 2010 är hon en av få sjukgymnaster som är Godkända av jordbruksverket för arbete med djur och tillhör därmed djurhälsopersonalen. Hon är hästtjej sedan barnsben, först med hoppning och dressyr som intresse, som sedan övergick till galopphästar i tjugoårsåldern. Med ett brinnande intresse för anpassad träning av hästar för maximal prestation tränar hon idag vid sidan av arbetet som sjukgymnast hinderhästar inom galopp och kan titulera sig Championtränare över hinder i Sverige 2019.

Cecilia ”Sissi” Angehed

Leg. Biomedicinsk analytiker/kemiingenjör (Vd Cean Lab AB)

Sissi har arbetat som biomedicinsk analytiker sedan 2009 inom veterinärmedicin och började sin bana på Specialistdjursjukhuset Strömsholm. Därefter följde tjänst som kvalitetsansvarig inom lab på Regiondjursjukhuset Bagarmossen. 2015 startade Sissi Cean Lab AB på Hästsjukhuset Solvalla och sedan 2019 finns även ett lab på Brunmåla Hästklinik. Vid sidan om laboratoriearbete på hästklinikerna konsulterar Sissi på laboratorier inom AniCura och Evidensia. Hästintresset har alltid funnits och Sissi har ridit sedan hon liten samt haft ett antal egna hästar. Hon har drivit inackorderingsstall, arbetat på stuteri, är utbildad ridlärare och även hoppdomare.

Caroline Brunstedt

VD, Leg. Djursjukskötare

Som 23-åring startade hon Brunmåla efter att redan ha jobbat flera år tillsammans med veterinär Björn Nolting. Caroline är hästskötare i grunden och var tillsammans med sin syster Maria ett etablerat team på de stora hopptävlingarna i början av 2000-talet. Hon har haft eget stall sedan 1994 och ser nu till att Brunmåla går i spetsen för modern hästvård. Vår vd är en häst- och hundälskande ”doer” med båda fötterna stadigt förankrade i stallgolvet. 2013 tog hon även sin legitimation som Djursjukskötare.

Sofi Sandler

Ekonomiavdelningen

Sofie började arbeta på Brunmåla 2016 och sköter ekonomin.

Marie Hallander Larsson

Styrelseordförande

In memoriam
Dr. med vet. Björn Nolting (1961–2021)

Det är med oerhörd sorg och chock som vi tvingas meddela att vår vän, kollega, mentor och medgrundare Dr. Björn Nolting har avlidit i sviterna av en flygplanskrasch i juli 2021. Det går inte med ord beskriva vad Björn har betytt för oss och för vår klinik och dess uppbyggnad. Björn har under alla år stöttat oss i personalen och våra kunder med sin oerhörda kunskap och erfarenhet och har gett många hästar i Sverige en andra och tredje chans. Han var under många år landslagsveterinär i både Tyskland, Sverige och Spanien och efterlämnar ett oerhört tomrum.

Du är alltid välkommen att ringa eller maila oss!