Nyheter
Veterinärer
Brunmåla Hästklinik är en personlig klinik med stora möjligheter. Vi är specialister på hästen i sin helhet med spetskompetens inom hältor, hästens sjukdomar, ortopedi, kirurgi, och munhåla.
hästar, hälta, hältutredning, hästkirurgi, veterinär, hästens sjukdomar, tävling, hälsokontroll, friskhäst, kirurgi, hovslagare, hästtandläkare, operation, djursjukvårdare, ortopedi, ryttare, träning, munhåla
13629
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13629,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Brunmålas veterinärer

Vårt team består av rutinerade veterinärer som alla är anslutna till Svenska Veterinärförbundet

 

Dr. med vet. Björn Nolting

Ända sedan examen från Tierärztliche Hochshule Hannover 1988 har Björn varit ett eftertraktat namn i veterinärkretsar. Efter att ha arbetat med dr Peter Cronau startade han egen praktik i Müggenhausen utanför Köln. I mer än tio år har Björn också varit veterinär för tyska hopp- och dressyrlandslaget. Idag delar han sin tid mellan Brunmåla och sin hästklinik Pferdeklinik Leichlingen, en klinik som vi har ett nära samarbete och stort utbyte med.

 

Dr. med vet. Bengt Ronéus

Bengt Ronéus är en av Sveriges mest välmeriterade hästkirurger och en av pionjärerna inom artroskopi. Han blev veterinärmedicine doktor redan på 80-talet och är den första svenska veterinären att erhålla europeisk specialistkompetens med diplomatstatus (ECVS) inom kirurgi. Efter många år på hästklinikerna vid SLU och ATG startade han Mälarens Hästklinik tillsammans med partners och drev den mellan 1996 och 2012. I över 30 år har Bengt arbetat med artroskopiteknik i hästens leder, och är idag en uppskattad konsultkirurg vid flera hästkliniker i Skandivanien. Bengt har hästar i blodet och växte upp i en familj som fött upp ett stort antal högklassiga travhästar. Idag bor han på en gård med skogs- och jordbruk utanför Uppsala där han kombinerar sina fritidsintressen jakt och flugfiske med ett par inte alltid så framgångsrika golfrundor.

 

Leg. vet. Ingela Liwång (Specialistkompetens i hästens sjukdomar) 

Efter att 1976 ha tagit min veterinärexamen vid Veterinärhögskolan i Stockholm, arbetade jag i 2 ½ år med smådjur och häst vid Veterinärhögskolan som då flyttat till Uppsala. I september 1979 startade AB Trav o Galopp 5 st utbildningstjänster för veterinärer som ville specialisera sig på häst. Jag fick en av dessa tjänster. Det innebar att jag fick möjlighet att under 2 år dels arbeta på olika avdelningar på Veterinärhögskolan men också att under utmärkt handledningarbeta på flera hästkliniker och hästsjukhus runtom i Sverige.

När denna tjänst var slut 1981 fick jag klinikchefstjänsten vid ATGs hästklinik Täby, som just byggts vid Täby Galopp bana. Kliniken byggdes ut och verksamheten ökade genom åren från en veterinär till som mest 4 veterinärer. Evidensia djursjukvård som förvärvat kliniken 2014 av ATG, beslutade att den skulle läggas ner maj 2017 i samband med exploateringen av marken för det stora lägenhetsbyggprojektet “Täby Park”. Under åren på ATGs hästklinik var ca en tredjedel av patienterna galopphästar och två tredjedelar ridhästar. Sedan september 2017 finns jag ett par dagar i veckan på Brunmåla.Specialistkompetens i hästens sjukdomar (1998) Vidareutbildad i veterinär akupunktur (2000) och veterinär kiropraktik (2005 – 2006). Specialintressen hältor, ryggproblem, röntgen och ultraljud.

 

Dr. med vet. Cosima Von Saldern

Uppväxt i en veterinärfamilj har Cosima en gedigen erfarenhet sedan barnsben. Efter utbildning i Budapest (1998–2000) och Tierärztliche Hochschule Hannover (2000–2003) arbetade hon för dr Hans-Georg Stihl i Schweiz. Hon har även två externship hos prof. Denoix i Frankrike och hos dr. Paul Thorpe, specialist inom hästkirurgi, i USA. Sedan 2007 arbetar Cosima med ultraljud som specialområde på Björn Noltings klinik utanför Köln. Cosima är medlem i ISELP, AAET och har flera uppdrag för internationellt erkända ryttare. Hon är dessutom FEI-behandlande veterinär och har varit hos oss på Brunmåla sedan 2007.

 

Leg. vet. Ulrika Lagerquist

Ulrika är allt annat än okänd i hästvärlden. Med inriktning på ortopedi och akutsjukvård har hon jobbat som veterinär på både kliniker och hästsjukhus sedan examen från Uppsala SLU 2005. Ulrika är också styrelsemedlem i Sveriges Veterinärmedicinska Sällskaps Hästsektion och ledamot i Sveriges Veterinärförbunds djurskyddskommitté. Ulrika har ett flertal vidareutbildningar i ryggsäcken, är inskriven i ISELP och ägnar en stor del av fritiden åt sina häst och tre hundar.

 

Leg. vet. Johanna Almerén (Specialist i hästens sjukdomar)

Johannas hjärta klappar för hästar både på jobbet och på fritiden – hon har haft flera egna dressyrhästar, men även hjälpt till att utbilda andras hästar. Efter veterinärexamen vid Sveriges lantbruksuniversitet 2008 jobbade hon i drygt tre år som distriktsveterinär i Eskilstuna; där hon även jobbat som veterinärassistent under studietiden. 2011 tog Johanna en anställning på Strömsholm hästsjukhus, vilket gett henne stor erfarenhet av akutsjukvård, utredningar inom medicin så väl som ortopedi och hon utvecklade även ett speciellt intresse för hästar med ögonproblem. Sedan 2016 kan hon dessutom titulera sig Specialist i hästens sjukdomar.

 

Leg. vet. Lena Brask (Specialist i hästens sjukdomar)

Allt startade på Malmö ridklubb där Lena började sitt hästintresse. Under tonåren blev det inriktning mot dressyr och hon satsade på en tjänst som hästskötare. Men veterinärdrömmarna startade när hon arbetade som assistent till Lars Ljungberg på Jägersro hästklinik.

Lena tog veterinärexamen 1994 sedan dessa har hon jobbat på de stora hästsjukhusen i Sverige. Hon har specialistkompetens i hästens sjukdomar och ett extra intresse för ortopedi. Hon har under många år varit en del av Beridna högvaktens veterinärvård, som vi är väldigt stolta över. På fritiden går all tid åt till rottweilervalpen Inez.

 

Leg. vet. Therése Lundberg

Vår Uppsalapendlare Therése började redan under studierna vid SLU intressera sig för hästens tänder. Efter examen vidareutbildade hon sig inom hästtandvård och gått samtliga fortbildningssteg (hästodontologi delkurs 1–3 för veterinärer). Therése har ett stort intresse för utrustningsrelaterade skador och bett-tillpassning, och rankas som en av landets främsta inom hästodontologi. Hästintresset sitter i sen barnsben, och som av en händelse har hon två egna islandshästar (Hektor och Kjalar) och dessutom flat coated retrievern Felix. Vi förmodar att även Felix har perfekt bett!

 

Leg. vet. Sofia Stenberg

 

Hovslagare Rose-Marie Clark

Mitt hästintresse började på Solna ridskola på tidigt 60-tal. Redan tidigt infann sig intresset för skoning, så jag bestämde mig för att bli hovslagare. Som tjej så var det inte självklart att man fick gå på Veterinärhögskolans hovslagarutbildning, men jag examinerades 1976 och har sedan dess varit verksam inom området, och har hela tiden utvecklat mig själv och tagit del av den senaste forskningen. Idag håller jag utbildningar och föreläsningar inom hovslageri och korrigering av felaktiga benställningar hos föl vid sidan om mitt arbete som hovslagare.

 

Hovslagare Martin Langner

Martin blev godkänd som svensk hovslagare av Jordbruksverket 2011. Han utbildning började direkt efter skolan med 6 års träning i Tyskland för Hüsch med en av de bästa hovslagarna i området Frankfurt / Main Harald Wolf. Samarbetat med olika veterinärer i Tyskland, särskilt inom ortopedi, inriktning Dressyr och hoppning. 2009 flyttade Martin till Sverige och startade sitt företag 2010 Langner Horsetec. Han finns på Brunmåla 2 dagar i veckan.

 

Leg. Kiropraktor Kristina Sidenborn
Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av hur kroppen fungerar. Mitt djurintresse har också alltid funnits där. Släpade hem hemlösa katter som frös på vintern till mina föräldrars stora förskräckelse. Efter mycket om och men skaffade vi hund. Lyckan var gjord. Lotta en schäferblanding kom till oss.  Efter nian åkte jag till Texas som utbytesstudent i ett år. Vad jag inte fattade då var att här fanns ju allt som hade med hästar att göra. Just då tyckte jag att de såg jätte töntiga ut (alltså cowboyen) När väl kom hem började jag gymnastiet. 3 år av total tristess. Allt var ju mycket roligare utanför skolan. Vem brydde sig om någon gammal författare på 1800 talet eller vilket konto som skulle krediteras eller debiteras. Suck! Väl efter studenten åkte jag för att plugga franska. Jag hade ju åkt varje sommar till Korsika sedan jag kom hem från USA och jobbat på ett kloster som blev vandrarhem på sommaren. Jag kom till Grenoble och började på universitetet där. 7 månader varade vistelsen. Väl hemma fortsatte jag mina franska studier på universitetet. Jane Fonda och gänget hade börjat med workout. En slags jazzbalett med inriktining på styrka smidighet och kondition.
Nu började suga i tarmen här fanns ju verkligen det jag ville göra och kanske få svar på mina frågor om kroppens olika funktioner. Under ca 6 års tid jobbade jag på Yvonne Lin´s workout som instruktör, admin, städare, osv. Det fanns fortfarande frågor men inga svar. Då sökte jag till Kiropraktor utbildningen på Skandinaviska Kiropraktor Högskolan i Solna. Hur kul som helst. Här fick jag svar på de flesta frågor. Under första året tog en av mina lärare, som var även djurkiropraktor, in mig till ett av våra behandlingsrum där en hund och dess ägare satt och väntade. Det visade sig att valpen hade problem men ena testikeln som inte vandrat ner som den skulle.
Med några enkla handgrepp ramlade den sista testikeln ner. Wow magiskt! Tänk att kombinera detta med både människa och djur. Men det skulle dröja ytterligare 15 år varav 12 på Polisen som ansvarig för gym och gruppträning, föreläsningar m.m innan jag kunde uppfylla min dröm att bli djurkiropraktor. Efter mina 12 år på Polisen blev det omorganisation och man beslöt sig för att lägga ner hela vår avdelning. Nu fick jag chansen att göra vad jag ville. Den finns en skola i Tyskland som utbildar veterinärer och kriopraktorer i kiropraktiksbehandling. Jag sökte och kom in. Enda kruxet var att den var på tyska. Den detaljen hade jag missat. Enligt hemsidan stod att alla deras kurser hölls på engelska men just den här kursen var på tyska. Kul !!! Mina kunskaper i tyska var och är väldigt begränsade.
5 månader senare rodde jag efter mycket svett, tårar iland diplomet.  Några år senare kom jag i kontakt med Ingela Liwång på ATG kliniken/Täby galopp och fick möjligheten att vara där en dag i veckan. Idag sedan 2011 jobbar jag själv som instruktör nere i Tyskland och nu sedan i våras kommer jag en dag i veckan till Brunmåla. Det som är roligt med mitt yrke är att jag lär mig hela tiden nya saker från djuren, alla mina fantastiska kollegor.

 

Hovslagarmäster Niklas Pettersson

Niklas är en av landets absolut bästa hovslagare, med flera utmärkelser från mästerskapssammanhang i bagaget – fem SM-guld, två NM-guld och bronspeng från EM. Trots priserna och mångårig erfarenhet av hovslageri på internationell toppnivå anser han att en hovslagare aldrig blir fullärd. Niklas har jobbat som hovslagare sedan 1994 och har bidragit starkt till att Sverige generellt har fått en högre standard. Numera sätter han Sverige på kartan genom att vara domare i EM, SM och lag-VM i England. Niklas delar sin tid mellan oss på Brunmåla och ett dressyrstall, och hinner däremellan sko hästar i sin egen hovslagarverkstad i Bollnäs.

 

Leg. vet. Henrietta Talts  (Ej i tjänst)

Henrietta tog sin veterinärexamen 2004 och har sedan dess arbetat på ATG Hästkliniken i Täby innan hon började på Brunmåla. Hon är vidareutbildad inom specialisthästtandvård, men har lika mycket fokus på ortopediska problem hos ridhästar. ” Jag tycker att det är viktigt att både häst och ägare känner att de är i trygga händer, att man har en bra dialog och att man jobbar tillsammans som ett team!” säger Henrietta. Sitt hästintresse utöver jobbet ligger främst inom dressyren där hon tidigare tävlat i svår klass. Tyvärr har hon ingen häst för tillfället, men fyller fritiden med familjen, hund och katt.