Nyheter
Veterinärer
Brunmåla Hästklinik är en personlig klinik med stora möjligheter. Vi är specialister på hästen i sin helhet med spetskompetens inom hältor, hästens sjukdomar, ortopedi, kirurgi, och munhåla.
hästar, hälta, hältutredning, hästkirurgi, veterinär, hästens sjukdomar, tävling, hälsokontroll, friskhäst, kirurgi, hovslagare, hästtandläkare, operation, djursjukvårdare, ortopedi, ryttare, träning, munhåla
13629
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13629,bridge-core-2.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-19.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Brunmålas veterinärer

Vårt team består av rutinerade veterinärer som alla är anslutna till Svenska Veterinärförbundet

 

Dr. med vet. Björn Nolting

Ända sedan examen från Tierärztliche Hochshule Hannover 1988 har Björn varit ett eftertraktat namn i veterinärkretsar. Efter att ha arbetat med dr Peter Cronau startade han egen praktik i Müggenhausen utanför Köln. I mer än tio år har Björn också varit veterinär för tyska hopp- och dressyrlandslaget. Idag delar han sin tid mellan Brunmåla och sin hästklinik Pferdeklinik Leichlingen, en klinik som vi har ett nära samarbete och stort utbyte med.

 

Dr. med vet. Bengt Ronéus

Bengt Ronéus är en av Sveriges mest välmeriterade hästkirurger och en av pionjärerna inom artroskopi. Han blev veterinärmedicine doktor redan på 80-talet och är den första svenska veterinären att erhålla europeisk specialistkompetens med diplomatstatus (ECVS) inom kirurgi. Efter många år på hästklinikerna vid SLU och ATG startade han Mälarens Hästklinik tillsammans med partners och drev den mellan 1996 och 2012. I över 30 år har Bengt arbetat med artroskopiteknik i hästens leder, och är idag en uppskattad konsultkirurg vid flera hästkliniker i Skandivanien. Bengt har hästar i blodet och växte upp i en familj som fött upp ett stort antal högklassiga travhästar. Idag bor han på en gård med skogs- och jordbruk utanför Uppsala där han kombinerar sina fritidsintressen jakt och flugfiske med ett par inte alltid så framgångsrika golfrundor.

 

 

Leg. vet. Ingela Liwång (Specialistkompetens i hästens sjukdomar) 

Efter att 1976 ha tagit min veterinärexamen vid Veterinärhögskolan i Stockholm, arbetade jag i 2 ½ år med smådjur och häst vid Veterinärhögskolan som då flyttat till Uppsala. I september 1979 startade AB Trav o Galopp 5 st utbildningstjänster för veterinärer som ville specialisera sig på häst. Jag fick en av dessa tjänster. Det innebar att jag fick möjlighet att under 2 år dels arbeta på olika avdelningar på Veterinärhögskolan men också att under utmärkt handledningarbeta på flera hästkliniker och hästsjukhus runtom i Sverige.

När denna tjänst var slut 1981 fick jag klinikchefstjänsten vid ATGs hästklinik Täby, som just byggts vid Täby Galopp bana. Kliniken byggdes ut och verksamheten ökade genom åren från en veterinär till som mest 4 veterinärer. Evidensia djursjukvård som förvärvat kliniken 2014 av ATG, beslutade att den skulle läggas ner maj 2017 i samband med exploateringen av marken för det stora lägenhetsbyggprojektet “Täby Park”. Under åren på ATGs hästklinik var ca en tredjedel av patienterna galopphästar och två tredjedelar ridhästar. Sedan september 2017 finns jag ett par dagar i veckan på Brunmåla.Specialistkompetens i hästens sjukdomar (1998) Vidareutbildad i veterinär akupunktur (2000) och veterinär kiropraktik (2005 – 2006). Specialintressen hältor, ryggproblem, röntgen och ultraljud.

 

Dr. med vet. Cosima Von Saldern

Uppväxt i en veterinärfamilj har Cosima en gedigen erfarenhet sedan barnsben. Efter utbildning i Budapest (1998–2000) och Tierärztliche Hochschule Hannover (2000–2003) arbetade hon för dr Hans-Georg Stihl i Schweiz. Hon har även två externship hos prof. Denoix i Frankrike och hos dr. Paul Thorpe, specialist inom hästkirurgi, i USA. Mellan 2007-2019 arbetad Cosima med ultraljud som specialområde på Björn Noltings klinik utanför Köln. Nu är hon delägare i egen klinik i Tyskland. Cosima är medlem i ISELP, AAET och har flera uppdrag för internationellt erkända ryttare. Hon är dessutom FEI-behandlande veterinär och har varit hos oss på Brunmåla sedan 2007.

 

Leg. vet. Ulrika Lagerquist

Ulrika är allt annat än okänd i hästvärlden. Med inriktning på ortopedi och akutsjukvård har hon jobbat som veterinär på både kliniker och hästsjukhus sedan examen från Uppsala SLU 2005. Ulrika är också styrelsemedlem i Sveriges Veterinärmedicinska Sällskaps Hästsektion och ledamot i Sveriges Veterinärförbunds djurskyddskommitté. Ulrika har ett flertal vidareutbildningar i ryggsäcken, är inskriven i ISELP och ägnar en stor del av fritiden åt sina familj och gården med allt vad det innebär.

 

Leg. vet. Johanna Almerén (Specialist i hästens sjukdomar)

Johannas hjärta klappar för hästar både på jobbet och på fritiden – hon har haft flera egna dressyrhästar, men även hjälpt till att utbilda andras hästar. Efter veterinärexamen vid Sveriges lantbruksuniversitet 2008 jobbade hon i drygt tre år som distriktsveterinär i Eskilstuna; där hon även jobbat som veterinärassistent under studietiden. 2011 tog Johanna en anställning på Strömsholm hästsjukhus, vilket gett henne stor erfarenhet av akutsjukvård, utredningar inom medicin så väl som ortopedi och hon utvecklade även ett speciellt intresse för hästar med ögonproblem. Sedan 2016 kan hon dessutom titulera sig Specialist i hästens sjukdomar.

 

Leg. vet. Lena Brask (Specialist i hästens sjukdomar)

Allt startade på Malmö ridklubb där Lena började sitt hästintresse. Under tonåren blev det inriktning mot dressyr och hon satsade på en tjänst som hästskötare. Men veterinärdrömmarna startade när hon arbetade som assistent till Lars Ljungberg på Jägersro hästklinik.

Lena tog veterinärexamen 1994 sedan dessa har hon jobbat på de stora hästsjukhusen i Sverige. Hon har specialistkompetens i hästens sjukdomar och ett extra intresse för ortopedi. Hon har under många år varit en del av Beridna högvaktens veterinärvård, som vi är väldigt stolta över. På fritiden går all tid åt till rottweilervalpen Inez.

 

Leg. vet. Helena Treffenberg Pettersson  (Specialist i hästens sjukdomar)

Specialistkompetens i sjukdomar hos häst. Röntgen, ultraljud, MRT (magnetresonastomografi) , DT (datortomografi) och scintigrafiundersökningar på häst med specialintresse MRT häst.

 

Leg. vet. Therése Lundberg

Vår Uppsalapendlare Therése började redan under studierna vid SLU intressera sig för hästens tänder. Efter examen vidareutbildade hon sig inom hästtandvård och gått samtliga fortbildningssteg (hästodontologi delkurs 1–3 för veterinärer). Therése har ett stort intresse för utrustningsrelaterade skador och bett-tillpassning, och rankas som en av landets främsta inom hästodontologi. Hästintresset sitter i sen barnsben, och som av en händelse har hon två egna islandshästar (Hektor och Kjalar) och dessutom flat coated retrievern Felix. Vi förmodar att även Felix har perfekt bett!

 

 

Leg. vet. Sofia Stenberg

Sofia har sedan barnsben vart intresserade av allt som har med hästar att göra och har bla jobbat som hästskötare under många år. Studerade till veterinär i Kosice, Slovakien och tog sin veterinärexamen 2010. Allmänpraktiserade en tid på distriktsveterinärerna och sedan 2012 har hon jobbat som privatpraktiserande veterinär söder om Stockholm med stort fokus på hästtandvård och hästens utrustning. Har gått vidareutbildning inom tandvård steg 1 och 2 och kommer att gå steg 3 så fort tillfälle ges. Förutom den svenska vidareutbildningen hämtas mkt kunskaper utomlands bla hos den engelska tandspecialisten Chis Pearce. Under säsongen 2019 har hon vart ansvarig veterinär på två seminstationer så intresset för avel är givetvis stort. Sofia kommer finnas på plats hos oss måndagar o tisdagar varannan för munhåleundersökningar.